-->

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, July 25, 2012

Iffa @masjid UMS

Salam Ramadhan,

Alhamdulillah dah 5 hari kita berpuasa. Semoga amal ibadah kita diterima. Kaum ibu macam aku ni mungkin tak dapat melakukan amal ibadah sehebat kaum bapa dek masalah masalah yang tidak dapat dielakkan...tapi, sebenarnya banyak cara untuk kita beramal kan...yang penting ikhlas, insyaAllah dapat pahala :-)

dah lama tak update pasal Iffa, satu-satunya permata hati ku sekarang...umur dia sekarang dah lebih 14 bulan...Alhamdulillah, syukur padaNya kerana mengurniakan kesihatan kepada Iffa...walaupun Iffa sedikit kecil dan kurus berbanding bayi seusia nya, tapi aku tetap bersyukur atas rahmat sihat yang dikurniakan untuk anak ummi ni...sekarang Iffa aktif berjalan dan berlari (jalan laju2)...kalau kat rumah,habis semua tempat digeledahnya, sampai ke dapur, toilet segala, maklumlah, rumah kecik...bila kat dapur, habislah tumpah segala bahan..bersepah2 dibuatnya...alahai si anak...

Iffa 13 bulan+ 


semalam dan beberapa malam yang lepas, aku berusaha untuk membawa shifa ke Masjid UMS untuk berterawih, agak sukar untuk aku menunaikan solat dengan khusyuk..maklumlah,dalam hati risau je Iffa lari kehulu hilir..walaupun dia ada kawan untuk bermain, tp aku risau kalau-kalau dia g kearah tangga,atau pun g ke ruang solat lelaki, kan dah payah aku nak mencari...so, akhirnya  aku sebok mengejar Iffa je lah kat masjid tu...tapi,mudah2an dapat pahala iktikad di Masjid....

Itu je lah buat masa ni, mudah2an di bulan Ramadhan,penghulu segala bulan ini, aku dapat mendidik hatiku untuk lebih bersabar dan melakukan segala tugas dengan ikhlas, baik dirumah ataupun di tempat kerja...semoga kita diberi taufiq untuk beramal ibadah...

jumpa lagi


Monday, March 12, 2012

selamat hari jadi abang...

semalam 11 March adalah hari jadi encek suami yang ke...(rahsia)...bertambah tua dah suami aku...tak pe lah,umur hanyalah angka...tak ada hadiah pun untuk encek suami buat masa ini...tak tau nak bagi apa...semalam cuma sempat wish n doa,semoga encek suami sihat sentiasa, panjang umur, murah rezeki, n sentiasa sayang kat aku n anak...ehehe...kesian kan kitorang tak macam orang lain yang boleh celebrate birtday sama2...suami decide nak celebrate bday aku n anak sekali dengan bday dia...ahaha...jimat...birthday aku n anak bulan 5,takkan la nak tunggu bln 5 baru nak celebrate birthday dia...tak pe la,2 minggu lagi kot suami datang kk...so aku ada lagi 2 minggu nak fikir apa hadiah nak bagi untuk dia...kalau tak dapat jugak idea,belanja makan2 pon cukup le...

Thursday, March 8, 2012

SBPA batal...kwang3

Hari ni semua orang dok sebok post kat wall fb pasal pembatalan SBPA...aku ni, join lah sekali menggoogle pasal tu...mungkin ada yang frust sebab SBPA ni batal...huahuahua...mengharap gaji yang bukan main melambung2 tinggi naiknya...last2,kena cancel...tapi syukurlah,tetap ada kenaikan 13%...tapi bila kenaikan ni berkuatkuasa agaknya?kalau start bulan 1,alhamdulillah...ada lah tunggakan yang boleh ditunggu2...elok lah jugak dorang cancel SBPA ni, takut hutang negara bertambah pulak...kenaikan gaji tahunan pon ok2 lah...minimum 80 n maksimum 320...sebelum ni kenaikan gaji tahunan aku 90 hengget lebih je...kalau dapat kenaikan 200 setahun,best jugak tu...berangan lah aku...

elaun cola pon dah naik..tambah rm50 dari yang asal...alhamdulillah,tapi aku tak terlibat...aku terlibat kalau dorang naikkan percent elaun kritikal...ehehe...tamak nih..tak de lah nak tamak,syukur lah dengan apa yang ada...Alhamdulillah...rezeki ni, bukan kira banyak mana yang kita dapat...yang paling penting,keberkatan...kalau rezeki berkat,sedikit pun akan rasa cukup...hati pun tenang...kan kan kan...

Wednesday, March 7, 2012

Pengurusan Kewangan

salam...

entri kali ni bukan lah bertujuan nak mengajar cara2 untuk mengurus kewangan...cuma aku rasa,hidup hari ni memang kena bijak mengurus kewangan...atas kesedaran ni, aku terpanggil untuk join seminar pengurusan kewangan anjuran UMS n AKPK...tapi, dah call extension secratariat dia, dorang cakap salah number lah pulak...hairan...

berbalik pasal pengurusan kewangan...apa yang korang buat dengan gaji korang?macam aku,pendapatan tak seberapa...cukup2 lah untuk sara hidup...saving sikit,tu pun dengan potongan gaji bulanan,kalau nak harap sendiri,memang tak akan tersimpan duit tu...dulu aku pernah dengar kat radio, caller tu dah pencen dan bercerita pasal pengurusan kewangan dia semasa masih berkerja sehingga dia boleh bergelar jutawan selepas pencen...hebat kan...apa yang dia buat ialah, save 30% duit gaji dia tiap bulan...so,kira kalau gaji 3000,boleh belanja 2000 je lah, yang seribu lagi anggap xde...patutlah dia dapat jadi jutawan time dah pencen....

bila aku tanya diri sendiri, nak jadi macam dia ke tak...fikir2,memang best kalau dapat merasa hari tua yang gemilang...tapi, kalau lah Allah tentukan kita hidup tak lama, ye lah kan...ajal maut ditangan tuhan...buat penat je nak kumpul duit, last2, ntah sapa2 je yang dapat nikmatnya, kalau anak2 yang dapat, syukurlah...tp kalau jatuh ketangan orang yang xpatut2, tak ke naya...kot la xsempat nak buat wasiat...ni lah aku ni,bfikiran negatif sokmo...bila lah nak berubah hai ummi shifa...

ni aku nak cerita apa yang aku buat sekarang...so far,aku berpuas hati jugak dengan pengurusan kewangan ku...cewah...aku ni makan gaji semata dekat UMS ni, bukan ada sumber kewangan sampingan...xreti nak buat bisnes2 segala...so, dengan duit gaji secoet tu lah aku tolak kiri kanan depan belakang membayar segala2nya tiap bulan...untuk orang2 yang makan gaji macam aku ni, yang gaji xde nak maik mendadak, tapi stabil, biasanya memang banyak komitmen...untuk keperluan, aku ada buat pinjaman rumah dan kereta...pas tu ada ambik medical card tuk diri sendiri n anak, penting ni untuk apa2 kes emergency, minta-minta d jauhkan bala,cuma beringat sebelum terkena...untuk saving pula, adalah sedikit, lebih kurang 10% je...xde lah banyak macam makcik jutawan tu...setiap bulan memang ada peruntukan untuk travel...bukan untuk aku je ye...tp untuk sapa2 yang jaga anak aku, especially mak aku...ulang alik dari tawau - kk...kesian dia...tapi kat sini,budget nursery tu xde lah...jimat...dan yang penting,aku bukanlah orang yang menilai sesuatu berdasarkan brand...so,memang jimat disini...

untuk investment pula..aku ambik polisi insuran yang ada investment sekali...tp sikit2 je lah...xbanyak...lain2, belum ada, hari tu ada buat ASB loan, tapi plan nak tutup...xconfident dengan halal/haram pelaburan ni...pas tu aku plan nak melabur dalam pelaburan emas, tapi ntah bila nak start...xde support dari family, so susah aku nak start...hari2 dok dengar je lah berita pasal turun naik harga emas...hmmm

kesimpulannya, kalau dah ada pendapatan tu, memang akan ada banyak komitmen, orang cakap banyak nasi,banyak lah keraknya...apa yang paling penting dalam pengurusan kewangan ialah cara menguruskan perbelanjaan dan memastikan kita ada simpanan, perlindungan dan pelaburan (ni kalau ada terlebih la)..last but not least, budget tuk holiday...yeyeh...untuk kebahagiaan keluarga...ehehe...


Monday, March 5, 2012

iffa 9 bulan

salam...

hari ni terasa free...kerja xbanyak...student je yang kuar masuk bilik aku ni...klu xda student,free la konon aku ni...sbb tu dok tulis blog...

sekarang nak cerita pasal baby iffa...dah nak masuk 10 bulan...sekarang dah boleh berdiri,bila dah berdiri,dia akan lepaskan genggaman tangan dia,pas tu jatuh terduduk...so,kita ni memang kena selalu ada kat belakang dia sebagai penyelamat...takut dia tjatuh terbaring,tak ke naye...risau...

mak aku cakap, masa aku umur 9 bulan,dah kuat jalan...c iffa ni lambat sikit lah klu nak banding dengan aku,ikut ayah dia kot...c iffa 9 bulan, baru belajar berdiri...tak pe lah,setiap baby kan lain2 perkembangan dia..yang penting sihat...hobi dia, main tepuk2 tangan, main tapuk2 (hide n seek), main air liur (selalu mmg larang dia buat ni,tapi comel sangat tengok dia buat)...bila kita minta barang yang dia pegang,dia buat2 macam nak bagi,dia hulur,tapi xnak lepas...xfaham lagi kot...so far, bye bye ke, flying kiss ke,suma masih xreti...tapi,bila tengok ummi dia pakai tudung,dia sebok lah nak mengejar,dah tau ummi nak keluar...

makanan favret iffa is ikan goreng n biskut tenten...yang lain dia tutup mulut...nak bagi bubur nasi tuh,kena lah pasang lagu boboi boi ke, london bridge ke, ABC ke...apa2 lah asalkan dia senyum n buka mulut, so aku boleh suap bubur tu...alahai anak ummi...sebabtu ringan,malas makan...

faveret jugak ni...kertas

ok lah,tu je pasal baby bucuk kesayangan aku ni...hope aku rajin2 update pasal dia,untuk aku jugak...klu tak,aku pandai lupa...sekarang kan dah lupa,umur berapa iffa start merangkak...uhuhu...lupa lupa...baru anak satu,dah pelupa...

Tentang ASB

Salam...

lama xtulis blog...xsempat2...tapi masa tuk membaca n mengintai blog orang banyak pulak...dari situ aku dapat banyak info pasal hal2 dunia...best...

okeh,kali ni aku nak tulis pasal ASB...ala,pelaburan ASB yang menguntungkan...semua orang pon tau...aku pon terjebak dengan pelaburan ni sejak kecik...dulu guna buku ting yang colorful tu,pas tu tukar buku biru...nak kata banyak duit dalam tu,tak lah jugak,tapi adalah sikit sebab aku buat ASB loan dan beberapa sen potongan gaji bulanan....

baru2 ni,aku sebok cari info pasal pelaburan ASB ni...sebelum ni xpulak aku bersungguh2...ntah napa tiba-tiba terdetik hati nak tau kenapa hukum harus dikeluarkan oleh majlis fatwa kebangsaan...kenapa bukan halal...korek, punya korek, akhirnya baru lah aku faham...

apa yang aku faham?sebenarnya macam ni...ASB tidak melabur dalam industri arak dan judi (confirm),tapi sebab duit dorang banyak sangat...sudah berhabis2 dilaburkan ke industri halal pun,masih jugak banyak...so,dorang terpaksa la melabur ke bank rimau...hmm..bank rimau ni patuh syariah ke tidak?tengok dia amalkan riba atau tidak...fatwa harus yang dikeluarkan oleh majlis fatwa kebangsaan pun atas alasan maslahat umum...hmm...macam tidak kukuh...jabatan mufti negeri selangor pun dah kuar fatwa tahun lepas, fatwa ASB tidak halal...boleh rujuk sini http://www.suziey.com/2011/06/hukum-asb-haram-jabatan-mufti-negeri.html (aku ambik dari blog orang...dia ada copy fatwa mufti negeri tu....apapun,memang masih banyak argumen pasal hal ni (silalah google),cuma yang pasti aku sudah tau apa yang patut aku buat..

akhirnya aku putuskan untuk menutup ASB...stopkan potongan gaji & tutup pinjaman ASB...takut lah, disebabkan keuntungan dunia yang kecil,tpaksa pulak menanggung sengsara di akhirat nanti...nauzubillah...

p/s: camna nak tutup pinjaman ASB?belum sampai 2 tahun..uhuhu...toloooong

Friday, December 30, 2011

Good Bye 2011

Salam...


2011 dah nak berakhir...sekarang masa untuk kita menilai balik apa yang kita dah capai dalam tahun ini dari semua aspek dalam diri kita...mungkin dari segi kerjaya, keluarga, ibadah kita, perkembangan ilmu kita...banyak kan...untuk diri aku sendiri, Alhamdulillah, syukur sebab dapat seimbangkan semuanya...ada pertambahan bilangan keluarga, tapi alhamdulillah kerja pun dapat disempurnakan sebaik yang boleh...memang kadang2 rasa tekanan jugak, tapi semua masalah pasti boleh di atasi..


ujung2 tahun ni, berapa ramai je kita yang berfikir pasal berapa banyak ilmu kita bertambah tahun ni...xkira lah ilmu engineering, science ka, philosphy ka, agama ka, parenthood ka, masak2 ke...sebelum tahun ni,aku pun xpernah terfikir untuk menilai pertambahan ilmu sendiri...jadi kali ini, azam tahun 2012 aku ialah untuk menambahkan ilmu sebanyak yang boleh, xkisah lah ilmu apa pun...jadi, aku kena lah banyak membaca...


langkah pertama aku...membeli majalah...at least satu dalam sebulan...walaupun harga majalah kat sini 50% lg mahal dari harga kat smnanjung, tapi tak pe lah...yang penting boleh menarik minat untuk aku baca...aku xminat sangat nak baca buku...tu lah masalahnya...


simple je kan azam aku tahun ni...insyallah, dengan bertambahnya ilmu, hari2 yang dilalui pasti akan lebih baik...


sekian...bye bye 2011

Friday, December 9, 2011

bila SBPA dah kuar

salam....

lagi2 aku nak cerita pasal kerja...maklumlah sekarang ni tengah hangat diperkatakan  di kalangan penjawab awam ni,nak terima ke tak nak...aku pon join sekali memikirkan nak ke tak sign SBPA ni...kalau sign,bulan 1 gaji naik seciput...cukup lah bayar bil astro,eh aku xpasang astro,lupe la pulak...

apa lagi yang best pasal SBPA nih?kenaikan gaji agak tinggi...up to 15%..wow...tapi naye lah kalau markah penilaian tahunan kurang dari 75...langsung xda kenaikan...pas tu siap ada exit policy...klu kurang dari 70%,dicadangkan tamat perkhidmatan....giler lah...

kat sini aku nak share kaedah penilaian kitorang (penyarah UMS). gambar kat bwh ni aku cedok dari website ums ler...


nampak tak,bahagian pengajaran 20% je...kalau lah research xde, 15% dah gone...xde research,cmana nak publish paper,so pernerbitan pon xda, 10 % hilang lagi...markah ada lagi 75%,itu pun kalau yang lain full mark...tapi persidangan kalau xjadi presenter,xkan dapat full mark...penyeliaan lagi,kalau takat selia final year student je,boleh ke dpt 15 tuh?

nampaknya kena apply grant untuk next year,supaya blh buat research,pas tu publish,pastu p conference...tp apply je,kalau tak dapat?ayoyo...mana ada duit buat research...aduh, ni exit policy mmg bikin takut..

tuk lecturer dpt markah 95% mcm mustahil je,so cmana nak dpt kenaikan 15%...uhuhu..apapun rezeki rahsia Allah swt...buat kerja dengan ikhlas,gaji sikit ke banyak doesn't matter,asalkan berkat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...